Verpest goedkope olie het duurzame feestje?
De olieprijs zakt verder weg. Tanken wordt met de dag goedkoper. Wat betekent de goedkope olie voor de transitie naar duurzame energie?
De olieprijs bereikte gister het laagste punt sinds 2009. Ook de consument profiteert daarvan: de benzineprijs daalde deze week met 6 eurocent, meldt De Financiële Telegraaf. Verpest deze prikkel de transitie naar duurzame energie?
Nee, zegt Hans Van Cleef (ABN AMRO) Volgens Hans Van Cleef, sectoreconoom bij ABN AMRO zorgen de lage olie- en gasprijs weliswaar voor een economische prikkel, maar blijven de duurzame doelstellingen onveranderd. “Het wordt nu aantrekkelijker om voor die goedkope olie te gaan. Voor bedrijven en voor consumenten. Toen de olieprijs nog rond de 100 dollar lag, waren duurzame energiebronnen een stuk concurrerender. Dat wordt nu minder. Maar over het grote geheel valt het effect mee.”
Door de Europese afspraken die er zijn gemaakt over de transitie naar duurzame energie zullen we niet zomaar stoppen met vergroenen, stelt Van Cleef: “De offshore windprojecten zijn in gang gezet. Die worden niet gestopt. Ook de energiebedrijven moeten echt om. De bedrijven in de zware industrie zullen niet zo snel omschakelen, maar die stonden toch al niet te trappelen. En misschien worden er enkele zonnepanelen minder gelegd, maar op het grote geheel is dat effect klein.” De lage olieprijs zou zelfs een positief effect kunnen hebben voor consumenten denkt Van Cleef: “Nu worden zonnepaneelmakers nog meer gestimuleerd om concurrerender te worden.”
Ja, zegt Aad Correlje (Clingendael) Aad Correlje, onderzoeker bij Clingendael en TU Delft is iets minder optimistisch. “De olieprijs bepaalt meer dan je denkt. De olieprijs is de benchmark voor de energieprijs van de wereld. Ook bij de prijs van aardgas bijvoorbeeld is de olieprijs bepalend. Goedkope olie heeft dus een heel groot effect op de prijs van fossiele energie in het algemeen. En maakt daarmee de weg naar duurzame energie een stuk moeilijker.” Duurzame energie wordt in verhouding minder aantrekkelijk; ook voor overheden, vertelt de onderzoeker. “Overheden hebben inderdaad harde afspraken gemaakt, maar die doen vaak ook gewoon wat budgettair goed uitkomt. Voor overheden wordt de overgang naar duurzaam op deze manier hoe dan ook een stuk duurder. De vraag is of ze daarmee hun huidige aanpak gaan wijzigen. Of ze niet op zoek gaan naar alternatieven.” Bovendien, zegt Correlje, moeten we de voortgang van duurzame energie ook niet overschatten. “Iedereen is altijd zo enthousiast over zonnepanelen op daken, maar je moet wel een onderscheid maken tussen energieverbruik door huishoudens en andere partijen. Zeventig tot tachtig procent van het energieverbruik komt van andere sectoren, zoals transport en de industrie. Die worden nu, met goedkope olie en gas, ook minder gestimuleerd om te investeren in energie-efficiëntie.”
Nee, zegt Marjan Minnesma (Urgenda) Duurzaamheidsvoorvechter Marjan Minnesma is onverminderd optimistisch. “Het is belangrijk om hier een onderscheid te maken tussen olie, die vooral wordt gebruikt voor voertuigen, en gas en kolen, die worden gebruikt voor de energievoorziening van huizen. Een lage olieprijs hoeft daarmee dus niet een heel groot effect te hebben op de duurzame energievoorziening van huizen bijvoorbeeld. De transitie naar duurzame energie gaat ook gewoon door. In veel landen is duurzame energie al concurrerend. De Verenigde Staten zie je langzaam afscheid nemen van kolencentrales.” Toch ziet Minnesma ook dat de gasprijs daalt. Al met al wordt fossiele energie nu wel goedkoper. “Natuurlijk is dit een hobbel waar ik niet blij mee ben. We moeten veel minder CO2 uitstoten, want hier krijgen onze kinderen last van. Maar het is een tijdelijke hobbel. Het zal je verbazen hoeveel er in de komende tien jaar gaat veranderen.”
Bron: RTL Z