Duurzaamheid
Innolumis is in 2008 opgericht vanuit een duurzame gedachte: het ontwikkelen, produceren en verkopen van betere en meer efficiënte straatverlichting met een hoge mate van energiebesparing. Dit was het oorspronkelijke doel en 10 jaar later is dit nog steeds ons uitgangspunt.
De energiekosten van een gemiddelde gemeente worden voor ca. 40 tot 60% opgeslokt door het laten branden van de straatverlichting, gemiddeld zo’n ruim 4000 uur per jaar.
Juist om deze reden levert het tijdig vervangen van de conventionele straatverlichting door led verlichting een belangrijke bijdrage aan het behalen van de energiedoelstellingen waaraan elke gemeente conform het Energieakkoord dient te voldoen.
Led verlichting van Innolumis levert een energiebesparing op die kan variëren van 30 tot 80%. Daarnaast kunnen er substantiële besparingen worden gerealiseerd op het onderhoud van het areaal doordat led verlichting veel langer meegaat dan conventionele verlichting en doordat er bijvoorbeeld geen lamp remplace meer nodig is. De gemiddelde levensduur van Innolumis led verlichting kan oplopen tot 100.000 uur oftewel 20 tot 25 jaar.
Circulariteit
In 2050 dient Europa een geheel circulaire economie te hebben. Deze ambitieuze doelstelling is nodig omdat grondstoffen opraken en hiermee ook het wereldwijde afvalprobleem wordt aangepakt. In 2050 mag er geen afval meer worden geproduceerd. Alles zal worden hergebruikt in de keten.
Een circulaire economie betekent verder dat producten of onderdelen ervan na einde levensduur volledig hergebruikt dienen te worden.
Innolumis is inmiddels gestart in een circulair traject met andere producenten van armaturen en samen met gemeenten en provincies wordt bekeken wat de MKI (Milieu Kosten Indicator) is van de geproduceerde armaturen en hoe deze factor door slim te kijken naar de productiemethodieken omlaag kan worden gebracht. Uiteindelijk moet dit resulteren in een lagere footprint en uiteindelijk in een footprint met een factor 0.
Het traject wordt begeleid door diverse adviesbureaus gespecialiseerd in deze materie en wordt ondersteund door OVLNL.
​
Ook toekomstige nieuwe Innolumis producten zullen direct volgens deze methodiek worden ontwikkeld en geproduceerd.
Social return
Sinds 2016 wordt elk Innolumis straatverlichtingsarmatuur in Nederland geassembleerd.
Op zich niet zo bijzonder, zij het dat dit uitsluitend gebeurd in 2 sociale werkbedrijven.
In deze bedrijven werken ca. 30 mensen met een beperking elke dag met passie aan de assemblage van elk Innolumis armatuur.
De Nicole kofferarmaturen worden geassembleerd bij Metafors in Amersfoort; Metafors is onderdeel van Amfors en is het metaalverwerkende onderdeel van laatstgenoemd bedrijf.
In de stad Groningen worden bij sociaal ontwikkelbedrijf iederz de Ariane kegelarmaturen en de Victoria kofferarmaturen geassembleerd.
Op deze wijze geeft Innolumis invulling aan sociaal ondernemerschap in de puurste zin van het woord.